Kada rezimiramo sezonu, mislim da je bila uspješna.
Ispadanje iz Europe od Rangersa ne možemo ocijeniti kao veliki neuspjeh. Iako, mišljenja sam da smo mogli izbaciti Rangerse i ostvariti još jednu veliku europsku pobjedu. U vrijeme tih utakmica bili su u fazi ekipiranja i uigravanja, i da smo bolje odradili prijelazni rok do tih utakmica, mislim da smo mogli proći takve Rangerse. Ali, opet kažem, ispadanje od Rangersa ne može biti neuspjeh.
U Kupu smo došli do polufinala i ispadanja od DInama. Dalje nije išlo! U polufinalu smo dobili najtežeg mogućeg protivnika i to u gostima. To je bio naš maksimum. Možda da smo imali više sreće pa da smo mi izvukli Intera u polufinalu, pa da smo igrali finale...
Prvenstvo smo okončali na trećem mjestu. Bilo je tu svega. Polusezonu završavamo na drugom mjestu i skoro pa osiguranom europom. Na proljeće veliki pad forme (i loš prijelazni rok) dovodi do toga da se do zadnjeg kola borimo za Europu. Cilj je na kraju ostvaren i to na trećem mjestu, tako da će biti više vremena za pripremu iduće sezone. Na kraju treće mjesto koje se može i mora okarakterizirati kao uspjeh.
Što nam donosi iduća sezona?
Naravno, sva predviđanja ovise o prijelaznom roku. Tko će nas napusititi od trenutnog kadra, a koga ćemo dovesti.
Mislim da bez značajnih pojačanja, ne možemo biti konkurentni u Europi. Naravno, i dalje smo bolji od andoraca, azerbejđanaca, moldavaca i takvih, ali mislim da bez značajnih pojačanja ne možemo izbaciti jedan PSV, ili odigrati manje-više ravnopravno sa Rangersima tj. klubovima takve i slične kvalitete. Naravno, kod pojačanja ne mislim samo na njihovu kvalitetu, nego je bitno da dođu na vrijeme kako bi prošli pripreme i uigravanje sa ekipom.
Slično kao i za Europu, i za prvenstvo i kup treba sačekati prijelazni rok. S obzirom da iduće sezone pet klubova ide u europu, mislim da ne možemo imati tako lošu ekipu i trenera da ne ostvarimo taj rezultat. Naravno, sve ovisi i o drugim ekipama. Dinamo je uvijek Dinamo, Rijeka će biti dobra, očekujem puno bolji Hajduk, Lokomotiva tko zna kakva će biti (sve ovisi o njihovom odnosu sa Dinamom), može li Gorica opet tako dobro pogoditi sa pojačanjima, Belupo mi se pretvorio u totalno neambicioznu sredinu tako da od njih ne očekujem previše, koliki će Varaždin imati entuzijazam u povratničkoj sezoni,... ali ipak od tih ekipa ne očekujem značajnije stvari. Iz ove perspektive mi se čini nemoguće da ne izborimo Europu i iduće godine. Možemo li nešto više? Možemo li više nego ove sezone? Možda drugo mjesto? Možda osvojeni Kup?
Sve to ovisi o igračkom kadru. Mislim da je bilo jako neozbiljno od uprave što smo završili sezonu sa dosta igrača koji su imali značajnu minutažu ove polusezone, a ističe im ugovor. Tako da smo u situaciji da imamo jako puno upitnika za iduću sezonu. Pogotovo ako uzmemo u obzir da će neki igrači gotovo sigurno otići tj. biti prodani (Marić i Škorić).
Bitno je procijeniti i ove naše mlade igrače koji su dobili šansu. Tko može igrati, a tko ne može? Umjesto koga treba dovesti pojačanja, a tko zaslužuje šansu? Nikako ne bi valjalo da se dovedemo u zabludu da se sa takvom ekipom može napraviti značajniji uspjeh. Tu je bitno da se jasno postave ciljevi za iduću sezonu, pa po tome i dovode pojačanja. Ako se želi nešto više ove sezone, onda nam treba pet-šest pravih pojačanja.
Riječ-dvije i o treneru. Kao što sam ranije i napisao, uvjeren sam da bi Skender ostao trener i da nije izborio Europu.
Ne mogu reći da me uvjerio u svoje sposobnosti i trenerski talent. Nije to bio niti lijep niti dopadljiv nogomet. Dapače, neke utakmice su bile totalno negledljive. Nije to niti stil nogometa koji ja preferiram i koji želim gledati. Imamo trenera koji će se učiti na našoj klupi i skupljati iskustvo. Opet će tu biti puno priče nakon poraza o tome "kako će naučiti", "kako treba izvući pouke", itd. Uzimajući u obzir da mislim da ćemo sigurno izboriti europu i iduće sezone, uzimajući u obzir da Meštrović sigurno neće propustiti priliku da sa kumovima na klupi proslavi otvaranje stadiona, i ono najvažnije - uzimajući u obzir kumske veze, mislim da će Skender prilično dugo biti na klupi NK Osijeka.
Isto tako, u mojim očima uvijek će imati određenu sjenu s obzirom na način na koji je postao trener Osijeka. Ali, to ne treba utjecati na ocjenu njegova rada. Izborio je cilj, a to je europa. Završio je na trećem mjestu. Zadovoljio je zahtjeve i ciljeve koji su stavljeni pred njega. I za to - palac gore.
I još jedna bitna karika iduće sezone. Možda malo u sjeni, ali prebitna karika. A to je sportski direktor.
On mora odraditi svoj dio posla. Po meni, mora ga odraditi puno bolje nego neke prošle prijelazne rokove.
Uglavnom, nadam se da će klub i iduće sezone nastaviti uzlaznom putanjom.
Nadam se još boljoj sezoni.
Nadam se lijepim europskim utakmicama.
Nadam se rastu kluba u svim segmentima.
Nadam se još jačem i boljem marketingu.
Nadam se većem približavanju kluba navijačima i građanima.
Nadam se boljim rezultatima omladinskog pogona.
Nadam se uspješnoj izgradnji stadiona.
Nadam se još uspješnijem Osijeku!